Twardniejący hamulec po kilku naciśnięciach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Centurion01
    Classic
    • 2011
    • 21

Witam,
    potrzebowałbym olej Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 5L.
    Proszę o cenę produktu oraz cenę wysyłki .
    Dodatkowo filtr oleju, filtr powietrza i filtr kabiny z węglem aktywnym - również proszę o wycenę.
  • Pablowsky
    Classic
    • 2010
    • 11

Witam
    Mam problem z Octavia 1.9 TDI 2005r. od jakiegoś czasu borykam się z problem hamulców a dokładnie kiedy jadę i naciskam hamulec pulsacyjnie, po ok 3-4 naciśnięciach hamulec staję się totalnie twardy. Nie wiem co może być tego przyczyną, proszę o pomoc.

Pozdrawiam : Paweł

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

jesli naciskasz raz za razem 3-4 razy na hamulec to jest wmiare normalnego bo vakum pompa nie nadarza wytworzyc pocisnienia które ty zurzywasz .sprawdz wszyskie przwody podcisnieniwe i ten gruby idacy od vakum pompy do serwa czy czasem nie jest popekany .
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Pablowsky, a po co pulsacyjnie?? Hamuj normalnie to nie duży fiat gdzie nie było ABS a opony to D-124

Komentarz

• Pablowsky
          Classic
          • 2010
          • 11

Wiedziałem, że jakiś bardzo "inteligentny matoł" tak napisze. Ale skoro ty jeździsz rowerem to nie masz pojęcia o jeździe w normalnych polskich warunkach. Więc proszę nie wypowiadaj się więcej w moim temacie inteligencie!!

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pablowsky, a na zapalonym silniku czy na zgaszonym :?: :lol:

Komentarz

• alxxx
              RS
              • 2010
              • 1823
              • Octavia I (1U2)
              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez abstinent
              Pablowsky, a na zapalonym silniku czy na zgaszonym :?: :lol:

Nie ma sie co pieklić. Jak naciśniesz kilka razy pedał i puścisz bardzo szybko to normalne że vacu nie wyrobi. Sprawdź wężyki jeżeli Cie to nurtuje i tyle.
              VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Polon
                Rider
                • 2010
                • 315

Re: Twardniejący hamulec po kilku naciśnięciach

Zamieszczone przez Pablowsky
                Witam
                Mam problem z Octavia 1.9 TDI 2005r. od jakiegoś czasu borykam się z problem hamulców a dokładnie kiedy jadę i naciskam hamulec pulsacyjnie, po ok 3-4 naciśnięciach hamulec staję się totalnie twardy. Nie wiem co może być tego przyczyną, proszę o pomoc.

Pozdrawiam : Paweł
                Nie wiem co tu oznacza określenie "totalnie twardy", ale przyczyną może być zapowietrzony układ hamulcowy.
                Pozdrawiam

Komentarz

• Pablowsky
                  Classic
                  • 2010
                  • 11

To nie jest normalne, ze tak się dzieje. Zauwazyłem ze juz zawsze dzieje sie tak przy np hamowaniu z gorki. I wcale nie dzieje sie to przy gwaltownym naciskaniu i puszczaniu pedału hamulca po rowniez przy wolniejszych naciskach problem tez istnieje

Komentarz

• Polon
                    Rider
                    • 2010
                    • 315

To nie jest normalne, ze tak się dzieje. Zauwazyłem ze juz zawsze dzieje sie tak przy np hamowaniu z gorki. I wcale nie dzieje sie to przy gwaltownym naciskaniu i puszczaniu pedału hamulca po rowniez przy wolniejszych naciskach problem tez istnieje
                    Może też być zawilgocony płyn hamulcowy. Podczas hamowania woda zamienia się w parę i pedał sprężynuje. Z tego powodu powinno się wymieniać płyn hamulcowy co dwa lata.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez Polon
                      Może też być zawilgocony płyn hamulcowy. Podczas hamowania woda zamienia się w parę i pedał sprężynuje.
                      Nie sluchaj ludzi którzy takie brednie mowią kolego Polon i nie powtarzaj tego? Przy zagotowaniu się płynu/wody pedał wpada w podlogę i którko mówiąc hamulców " nie ma"

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 19:00 ]
                      Wiedziałem, że jakiś bardzo "inteligentny matoł" tak napisze. Ale skoro ty jeździsz rowerem to nie masz pojęcia o jeździe w normalnych polskich warunkach. Więc proszę nie wypowiadaj się więcej w moim temacie inteligencie!!
                      Człowiek chce pomóc a tu mu cham ubliża! Pfu!! Co za maniery, ale cóż gmin wychowania nie ma

Komentarz

• Pablowsky
                        Classic
                        • 2010
                        • 11

"Człowiek chce pomóc" hahaha a niby w jaki sposób mi chcesz pomóc ??? Wypisując jakieś brednie o nowych autach i ich wyposażeniach ( czyt. ABS ) ZERO POMOCY Z TWOJEJ STRONY. A jeżeli chodzi o zawilgocenie płynu to nie wiem czy w tym nie tkwi problem ponieważ jakiś czas temu odkryłem, że korek w pojemniku na płyn hamulcowy jest odkręcony, być może faktycznie dostała się tam woda i są teraz problemy .

Komentarz

u mnie tez twardnieje jak sie depnie kilka razy, a wszystko sprawne, po chwili znow miekki (nie zrozumiec opacznie :diabelski_usmiech )

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Pablowsky, Półtora roku na OCP, 5 postow - pasożytnictwem mi trąci, bo o braku wychowania już wspomnialem??

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

proponuję jednak trochę (żeby było w temacie) przyhamować :idea:
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• mrqtm
                                Rider
                                • 2011
                                • 253

Zamieszczone przez Golas27
                                u mnie tez twardnieje jak sie depnie kilka razy, a wszystko sprawne, po chwili znow miekki (nie zrozumiec opacznie :diabelski_usmiech )

haha dobre

a z tym twardnieniem to ja tak miałem przy wyłączonym silniku, podczas jazdy nigdy nie miałem takiego przypadku.
                                Była Octavia Tour +
                                jest O2 Tour , Bosso Burdello

Komentarz

• Polon
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 315

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  ... Przy zagotowaniu się płynu/wody pedał wpada w podlogę i którko mówiąc hamulców " nie ma" ...
                                  To prawda. Przy dużej ilości wody w płynie hamulcowym tak właśnie może się dziać. Ale przy małej jest tak, jak napisałem. Wiem to z doświadczenia, kolego.
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• ozzi
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 87

Kolego na 99% masz problem z pompą podciśnienia jeśli masz możliwość od kogoś podmienić i sprawdzić to będziesz miał 100% pewności a jak nie to kup uzywaną za 100-200PLN dodatkowym objawem jaki możesz mieć to szarpanie przy gaszeniu silnika -- klapa gasząca nie domyka się. Podmień pompę i powodzenia
                                    Prawda jest tylko jedna i leży tam gdzie leży

Komentarz

• Pablowsky
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 11

Jeżeli chodzi o szarpanie silnika podczas gaszenia to takiego zjawiska nie zauważyłem, spróbuje jeszcze posprawdzać wszystkie kable które dochodzą do serwa i całkowicie spuszczę płyn hamulcowy, naleję nowy i odpowietrzę. Może to coś pomoże.

Komentarz

• bradley
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1465

i całkowicie spuszczę płyn hamulcowy, naleję nowy i odpowietrzę
                                        Boje sie teraz napisac o nowych autach i ich wyposazeniach (czyt. ABS)
                                        Wypisując jakieś brednie o nowych autach i ich wyposażeniach ( czyt. ABS
                                        ale zaryzykuje

Jak wysuszysz caly uklad z plynu i zalejesz nowym plynem, a nie masz vcds`a to jestes w ale to pewnie wiesz, ze pompe ABSu nalezy odpowietrzyc "elektronicznie". Ale inni moga tego nie wiedziec, wiec napisze dla potomnych.
                                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

bradley

Jeżeli chodzi o szarpanie silnika podczas gaszenia to takiego zjawiska nie zauważyłem, spróbuje jeszcze posprawdzać wszystkie kable które dochodzą do serwa i całkowicie spuszczę płyn hamulcowy, naleję nowy i odpowietrzę. Może to coś pomoże.
                                          A nie mówiłem że mu się Octa z dużym fiatem pomyliła??? hehe :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• Polon
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 315

... całkowicie spuszczę płyn hamulcowy, naleję nowy i odpowietrzę. Może to coś pomoże.
                                            Inna technologia. Lepiej podjechać z tym do ASO Skody.
                                            Pozdrawiam

Komentarz

• Pablowsky
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 11

Na ASO to mnie raczej nie stać więc muszę to zrobić sam.

Komentarz

Pracuję...